"Hoe ziet een interdisciplinaire experimenteerplek eruit in een grootschalig leerlandschap?"

Samen met Afdeling Buitengewone Zaken  onderzoeken we voor het Albeda College hoe de 'Leeromgeving van de Toekomst' eruit ziet. Voor de lancering van een succesvolle innovatieomgeving introduceren we een innovatiecultuur.

_MG_9144_snelkooksessie_xsmall

Technologie biedt tal van nieuwe mogelijkheden voor het hedendaagse leren. Veel opleiding zijn momenteel op zoek naar de kansen die bijvoorbeeld 3D printers en VR brillen voor hun onderwijs kunnen betekenen. In een grootschalig leerlandschap als Albeda leidt dit tot een grote hoeveelheid kleine experimenten die los van elkaar plaats vinden. Met het Innovatie Lab wil Albeda de reeds bestaande kennis op één plek samenbrengen.

De vraag die past bij  het veranderende beroepsonderwijs: 'Hoe leren we tegenwoordig een beroep?' We brachten deze vraag terug naar de essentie: hoe wordt er lesgegeven en geleerd?

 

Stap 1

We vroegen ons af: hoe denken de studenten daar eigenlijk over? En over hun onderwijs, werk en wat ze nog meer doen. We maakte een tosti voor ze, in ruil voor een praatje met ons.
schets_tostiloket
Stap 2

Hoe geven docenten nu eigenlijk les? We hebben interviews gehouden met docenten van verschillende leeftijden en afdelingen. Zowel digitale fanatiekelingen als de minder digitaal aangelegde docenten.
_MG_9157_snelkooksessie_small

Het resultaat? Met deze snelle en informele manier van onderzoeken haalde op dat studenten waarderen kennis, persoonlijk contact en begeleiding met docenten het meest. Technologie is niet altijd gewenst onder studenten en docenten. Er is behoefte aan een plek waar vaardigheden, kennis en talenten kunnen worden gedeeld en verzameld. Er is sprake van diversiteit; hierdoor loopt de theorie niet voor alle studenten synchroon met de praktijk. En belangrijk in deze tijd: de manier van leren van studenten verschuift van tekst naar beeld.

 

Hierdoor maken wij op dat de behoefte aan vernieuwing niet in de vorm van nieuwe snufjes is, maar aansluiting tussen leren en lesgeven. We denken dat er een andere mindset nodig is om blijvend met een veranderende wereld om te gaan. Een mindset die A om kan gaan met verandering, B leert door te doen en C die snel keuzes durft te maken.

A: Omgaan met verandering
B: Leren door te doen
C: Keuzes maken

Met die gedachte hebben wij dit vertaald naar een innovatie mindset voor albeda:

1 Omarm een beginners geest
2 Problemen zijn kansen in vermomming
3 Leren is uit je comfort zone stappen
4 Verspreid je leerproces
Schets_greenscreen_transparant_2
En nu?

Vanuit de innovatiecultuur die hier ontstaat zullen we de invulling van het innovatielab kunnen vormgeven. Vanaf september gaan we hier samen met het Albeda, Stimuleringsfonds en Afdeling Buitgewone Zaken verder aan werken. Keep you posted!

Client
Stimuleringsfonds en Albeda MBO RotterdamCredits
Samenwerking met Afdeling Buitengewone Zaken

 

Categorie
Interieur
Co-creatie
Placemaking
Interactief

 

Meer weten of samenwerken?

Contact

info@staalslagerij.nl
010-669 07 65
Keilestraat 5A
3029 BP Rotterdam