Hoe transformeren we een oud politiebureau tot een plek waar jongeren zich welkom voelen?

Voor de inrichting van een nieuwe pleisterplaats voor jongerenwerkers in Rotterdam hebben we samengewerkt met jongeren en zijn we op zoek gegaan naar lokale productie plekken. Samen gaven we het oude politiebureau een nieuw interieur.

CSJD (54 van 61)

Oude situatie

In het voormalige politiepand aan de Rosener Manszstraat 57 wordt een pleisterplaats voor de jeugd van Bospolder Tussendijken gebouwd.  Een plek waar de nieuwe generatie in contact komt met de 'next economy'. De gebruikers van het pand zijn divers. Sommigen gebruiken het pand als uitvalsbasis, anderen komen af en toe op bezoek. In eerste instantie jongeren zelf, in al hun diversiteit. Van drop-out tot toptalent maar ook oudere jongeren (15-27). Verder zijn er de verschillende organisaties die met jongeren werken, gemeentelijke diensten als de cultuurscout en de clusters Maatschappelijke Ontwikkeling en Werk & Inkomen. Zij gebruiken het pand voor bijeenkomsten en als verzamelplaats van vraag en aanbod.

_MG_8919_edit2

Aanpak

De realisatie van de inrichting van het pop-up politiepand hebben we opgedeeld in 3 fases; onderzoek, ontwerp en productie. Om de productie en investering lokaal en circulair te houden wordt er samengewerkt met Buurman en de Bouwakademie.

CSJD-60

1: Onderzoek

Verzamelen van gebruiksvoorwaarden door middel van werksessies met gebruikers van de ruimtes.

Tijdens evenementen en bijeenkomsten deden we onderzoek naar het gebruik van de ruimte. Hierbij hielden we interviews met de gebruikers over het toekomstig gebruik en de inzet van nieuwe elementen. We maakte een inventarisatie van de materialen, meubels en objecten die de verschillende organisaties gebruiken.

render_meubel_klein

2: Ontwerp

Eisen en wensen omzetten naar een ontwerp waarin de gebruiker centraal staat.

Om te zorgen dat het ontwerp later optimaal kon worden doorgezet naar de productie wordt vanaf het begin samengewerkt met de lokale productieplek Buurman en de Bouwakademie. Tijdens het ontwerpproces hebben we nauw samengewerkt met de productiepartners, de gebruikers en hebben we input gevraagd van de jongeren zelf.

TomKluyver_staalslagerij-6-klein

3: Productie

De jongeren werden uitgedaagd om mee te bouwen aan een deel van het interieur.

Op de Keilewerf wordt onder leiding van Buurman een workshop gehouden waarbij jongeren deelnemen aan het productieproces. Daarnaast werd de Bouwakademie op locatie ingezet om de ruimte rudimentair op te knappen. Een team van jongeren heeft de ruimte opnieuw geschilderd, het plafond op geknapt en het gebouw schoon gemaakt.

uitnodiging-raamposter-csjd3_web
uitnodiging-raamposter-csjd_web
uitnodiging-raamposter-csjd2_web
IMG_1027_web
CSJD (1 van 61)

Client
Gemeente Rotterdam in opdracht van de stadsmarinier Danielle van de HeuvelCredits
Productie samen met de Bouwakademie
Workshops door BuurmanCategorie
Co-creatie
Communicatie
Interieur

 

Meer weten of samenwerken?

Contact

info@staalslagerij.nl
010-669 07 65
Keilestraat 5A
3029 BP Rotterdam