Hoe kunnen we het Rad van de Participatie breder inzetten?

Innovatie- en ontwerpbureau ABZ bedacht een conversation-starter voor overheden en beleidsmakers: het Rad van de Participatie. Wij ontwikkelde en produceerde versie 2.0. 

Afdeling Buitengewone Zaken:

"Het is geen makkelijke uitdaging waar het team van Omgevingsvisie Noord-Brabant aan begonnen is. Uiteindelijk moet er een visie over de Brabantse omgeving samen worden gesteld, samen met de Brabander. Met iedere stap die het team zet lijkt deze uitdaging in complexiteit te groeien, waardoor vanzelfsprekend ook de twijfel soms toeslaat. Het is daarom belangrijk het gedachtegoed te blijven toetsen aan de realiteit - in het echte leven, met echte mensen. Dat kan door tastbare 'hulpmiddelen' te maken zoals het Rad van Participatie, waardoor je in dialoog blijft."

RvP-20
d30adee4-fd40-4794-9f4a-73f6af454611-original

Over het spel

"Voorbijgangers van alle leeftijden gaan - eerst een klein beetje afwachtend, maar al snel met veel enthousiasme - het gesprek aan over hun eigen leefomgeving. Middels een draai bepaalt het rad de te bespreken context waardoor het delen van ideeën, dromen en knelpunten als zeer laagdrempelig wordt ervaren. Zo wordt opgemerkt: “Ons wordt nooit iets gevraagd. Nu wel en dat is tof!”.

Dankzij de spelelementen raken deelnemers al snel in een bevlogen ‘actiestand’. Wat weten ze eigenlijk over hun eigen omgeving? Nóg een draai bepaalt het thema binnen deze context. Hoe staat het met de veiligheid binnen het stadscentrum, of het vervoer naar het platteland?

Wanneer de deelnemers tot consensus zijn gekomen over het onderwerp wordt de verantwoordelijkheid verdeeld. De crux in het spel zit ‘m in de laatste ronde: met de laatste draai aan het rad verdwijnt ook een van de hoofdverantwoordelijken. Hoe verdelen de overgebleven partijen hun verantwoordelijkheid nu? En hoe verandert hun rol daarmee?"

RvP-20

Ontwerp

In het ontwerp is rekening gehouden met een flexibel gebruik: iedere gemeente heeft weer andere vragen die ze willen kunnen stellen aan de burgers. De bovenste schijf met de thema’s is daarom volledig aan te passen aan de situatie. In het ontwerp van het vernieuwde rad was de voornaamste eis dat het een mobiele versie zou worden. De provincie Brabant wil met het Rad het land in trekken en daarom moet het apparaat eenvoudig te vervoeren, op te zetten en te bedienen zijn. De body van het Rad bevat lades met de spelonderdelen, een versterker voor de microfoon en een plek om de kleding van de Showmaster in op te bergen. Om de deelnemers zich onderdeel te laten voelen van een eigen show, zijn er ook 4 lichtinstallatie ontworpen en gebouwd die kunnen worden opgezet rondom het Rad.

ontwerp_v4.0_2017-Sep-28_11-05-37AM-000_CustomizedView32376474306_png
ontwerp_v4.0_2017-Sep-28_10-21-26AM-000_CustomizedView3018289910_png

Client
Afdeling Buitengewonen Zaken voor Provincie BrabantCredits
Foto's @ DDW via Afdeling Buitengewone ZakenCategorie
Communicatie
Product
Interactief

 

Meer weten of samenwerken?

Contact

info@staalslagerij.nl
010-669 07 65
Keilestraat 5A
3029 BP Rotterdam