Begrijp ontwerpkenmerken voordat u investeert

Door TJ Scimone

Sinds je het American Knife & Tool Institute (AKTI) hebt gevonden, weet je waarschijnlijk al hoe belangrijk messen zijn in je dagelijks leven. Je moet niet alleen zelfverzekerd zijn om je mes te dragen, maar je wilt ook zeker zijn van het mes dat je koopt. Overweegt u een nieuw mes te kopen? Je vraagt ​​​​je misschien af: heb je verschillende, speciaal gebouwde messen nodig? Is er een stijl die aan al uw eisen voldoet? Als je voor een jongere koopt en van plan bent om met mestraining te beginnen, ben je dan vertrouwd met de veiligheidsvoorzieningen? Zal het snijden wat je nodig hebt om te snijden? Hoeveel zorg zal het nodig hebben? Zal het duren? Al deze vragen stellen in zekere zin dezelfde vraag: hoe voorkom je dat je het verkeerde mes koopt en je geld verspilt?

Het duurt niet lang om in de war te raken. Er zijn schijnbaar een miljoen verschillende manieren waarop een mes kan worden gebouwd. Het is moeilijk om onderscheid te maken tussen de functies die u nodig hebt, de functies die u misschien wilt en de functies die pure marketingbuzz zijn. De beste manier om de ruis te doorbreken, is door de grondgedachte achter verschillende ontwerpkenmerken te begrijpen. Deze verzameling overwegingen zal u helpen hype van nut te scheiden en de beste pasvorm te vinden voordat u in deze belangrijke tool investeert.

Utility: zal het uw materialen snijden?

Messen zijn in de eerste plaats gereedschap. Als ze niet kunnen presteren, maakt het niet uit hoe veilig ze zijn of hoe goed ze er in je gereedschapskist uitzien. Maar er zijn veel verschillende prestatiekenmerken waarmee u rekening moet houden, en uw keuze zal uiteindelijk neerkomen op uw materialen. Ben je op zoek naar een alledaagse draagtas die alles aankan? Of heb je een speciaal gebouwd werkpaard nodig om door een enkel materiaal met zijn eigen eigenaardigheden en behoeften te snijden?

Bladontwerp: materialen

Het mesontwerp omvat zowel het mesmateriaal als het ontwerp van de snijkant, en er is meer variatie in deze categorie dan je zou verwachten. Laten we beginnen met bladmateriaal.

Meestal zijn bladen gemaakt van een paar verschillende soorten metalen of legeringen, en staal is vaak de basis van bladmateriaal. Verschillende combinaties van elementair staal (zoals roestvrij staal of koolstofstaal) bieden variaties in taaiheid, randbehoud en corrosieweerstand. Over het algemeen blinkt roestvrij staal uit in corrosieweerstand, maar heeft een slechte randbehoud, terwijl koolstofstaal taai is en zijn rand behoudt. Het roest echter gemakkelijk en vereist meer onderhoud.

Nieuwere spelers in de messenindustrie bieden keramische messen aan. Deze zijn niet gemaakt van hetzelfde materiaal als de theekopjes van je oma. Het zijn in plaats daarvan zirkoniumoxide, dat wordt gewonnen, soms gemengd met andere materialen, geperst, gebakken en gemalen. Dit materiaal, ook wel geavanceerd of technisch keramiek genoemd, is veel harder dan staal en biedt uitstekende randbehoud. Bovendien roest het nooit.

Het belangrijkste nadeel van keramiek is dat het bros is en kan versplinteren bij zijwaartse belasting. Omdat het zo moeilijk is, is het af te raden om een ​​geavanceerd keramisch mes thuis te slijpen – slijpen moet op een diamantschijf gebeuren. Of u “geen onderhoud” als een voordeel of een nadeel beschouwt, hangt echt af van uw levensstijl.

Bladontwerp: Edge

Het doel van een mesrand is om zo scherp mogelijk te zijn, toch? Niet helemaal. Het fundamentele doel is om iets te snijden. Maar er is nog een reden voor de scherpte van de randen en dat heeft niets te maken met effectief snijden.

Metaal is relatief zacht en zal snel onbruikbaar worden. Als tijdelijke oplossing worden traditionele metalen messen geslepen tot een gevaarlijke scherpte, zodat ze na een paar keer gebruik bot worden, nog steeds effectief zijn. Dit verlengt de levensduur van het mes, maar offert daarbij de veiligheid op. De meeste keramische mesjes bootsen dit scherpteniveau na (ondanks hun superieure randbehoud), simpelweg omdat consumenten een gevaarlijk scherpteniveau verwachten.

Hoewel het waar is dat sommige materialen absoluut een vlijmscherp mes nodig hebben (denk aan stoffen en weefsel voor chirurgische scalpels), hebben de meeste dat niet. Er zijn nieuwe manieren om messen te bouwen en te slijpen die effectieve snijkracht bieden en tegelijkertijd het risico op snijwonden verminderen. (Meer daarover in het hoofdstuk over veiligheid.)

Overwegingen behandelen

Voert u meestal een grote, rechte snede uit, zoals gebruikt voor het afbreken van dozen? Werk je in een krappe ruimte? Hoeveel kracht verwacht je dat je moet gebruiken? Hoeveel precisie heb je nodig? Deze overwegingen vormen de basis voor uw handvatkeuzes.

Ongeacht de snit, je wilt altijd de meest comfortabele grip vinden die je controle geeft. Ergonomie wordt nog belangrijker als u gedurende lange tijd met het mes werkt, omdat herhaalde belasting een vaak vergeten, maar potentieel slopende blessure is.

Naast ergonomie, grootte en vorm, kan het materiaal van de handgreep belangrijk zijn als u verwacht dat uw mes zwaar wordt gebruikt. Voor de meeste snijtaken is geen speciaal materiaal nodig, dus het materiaal van het handvat wordt een persoonlijke voorkeur, net als kleding. Wat voelt goed in je hand of je handschoen? Is gemakkelijk schoonmaken belangrijk voor u? Er zijn net zoveel handvatmaterialen als messen. Idealiter neem je de tijd om je mes vast te houden voordat je koopt, zodat je weet hoe het zal voelen.

Veiligheid: zal het u beschermen?

Er is geen manier om het belang van veiligheid te overschatten. Iedereen die een mes gebruikt, moet een goede mesveiligheidstraining hebben gehad. Maar het gereedschap zelf is ook een enorme factor voor veilig zagen. Het is belangrijk om de standaard veiligheidsvoorzieningen te kennen, zoals intrekmechanismen, maar daar houdt het veiligheidsontwerp niet op. Weten wat er is, kan het verschil betekenen tussen een veilige snee en een reis naar de eerste hulp.

Snijdiepte

Een fundamentele veiligheidsregel voor het juiste gebruik van messen is om de snijdiepte te kennen en te gebruiken die je nodig hebt. Er is geen goede reden om een ​​6-inch mes te gebruiken om karton te snijden dat een kwart-inch dik is. Een te lang mes brengt u en de inhoud van de doos in gevaar. Aan de andere kant, als je door glasvezelisolatie gaat, kun je beter een langer mes gebruiken, zodat je geen extra druk hoeft uit te oefenen of meer passages door het materiaal hoeft te maken om het te snijden.

Wat als u op zoek bent naar een generalistische tool? Denk na over wat je waarschijnlijk gaat snijden en zorg ervoor dat het mes dat aankan. Het is onwaarschijnlijk dat je een mes nodig hebt dat langer is dan een centimeter. Sommige handmatige terugtrekmessen hebben meerdere vergrendelingsposities voor het mes, zodat u een ondiep mes kunt gebruiken wanneer mogelijk en een langer mes wanneer dat nodig is.

Terugtrekmechanismen of mesverhulling

Het veiligste mes is er een dat kan worden blootgesteld voor gebruik en vervolgens kan worden ingetrokken. Deze handgreeptypen gaan allemaal anders om met de balans tussen bruikbaarheid en veiligheid.

Verborgen mes: Het mes is ingesloten in een omhullend handvat zodat je de rand niet kunt aanraken. Dit is ideaal voor materialen die kunnen worden vastgehaakt en gesneden, zoals touw, maar niet werken voor het initiëren van de snede in het midden van een materiaal of voor elke snede die precisie vereist.

Vaste of opklapbare messen: Deze handgrepen bieden slechts één snijdiepte. Ze zijn meestal erg stevig en kunnen een aantal materialen aan. Aan de andere kant behoren ze tot de minst veilige qua ontwerp, en het mes kan meestal niet worden vervangen zonder een nieuw handvat te kopen.

Handmatige terugtrekking: In dit geval vergrendelt het mes in een van de verschillende vooraf ingestelde posities wanneer het wordt blootgesteld. Dit geeft u enige keuze over zaagdieptes. Volledig terugtrekken in het handvat is zeer veilig, maar handmatig terugtrekken is nog steeds afhankelijk van de gebruiker om eraan te denken het mes terug te trekken na het snijden.

Automatische terugtrekking: Hier is het mes veerbelast, zodat het alleen wordt blootgesteld als de gebruiker een schuifregelaar op zijn plaats houdt. Zodra de schuif wordt losgelaten, schuift het mes automatisch terug in zijn behuizing. Dit voorkomt dat het mes per ongeluk bloot komt te liggen wanneer het niet in gebruik is, en houdt de kamer veiliger als u het mes uitglijdt en laat vallen tijdens het snijden.

Slim intrekken: Dit is veruit de veiligste. Om het mes zichtbaar te houden, moet de gebruiker de schuif naar buiten houden en druk uitoefenen op het snijmateriaal. Dus als er sprake is van een slip terwijl de slider nog steeds wordt vastgehouden, trekt het mes zich terug zodra het het verlies van snijdruk waarneemt, waardoor het veel minder waarschijnlijk is dat het een been, romp of vriend raakt. Slim intrekken kan verwarrend ook wel “automatisch intrekken” worden genoemd, dus lees de beschrijvingen aandachtig door.

Ergonomie

Spierspanning is ook een blessure. Industriële werkplekken zoeken vooral naar ergonomische handgreepopties omdat werknemers tijdens een dienst vaak herhaalde snijbewegingen uitvoeren. Degenen met beperkte behendigheid of handkracht zullen ook profiteren van een handgreepontwerp dat gemakkelijk vast te pakken is en de inspanning van de gebruiker vermindert.

Randontwerp

Het grootste letselrisico bij messen is natuurlijk snijwonden. In de wereld van de bladen bestaat er zoiets als een Goudlokje medium. Een te scherp mes snijdt recht in de huid zonder veel weerstand te bieden. Een mes dat te bot is, heeft extra kracht nodig om te snijden, waardoor u de controle over de machine kunt verliezen. U kunt snel botte metalen messen slijpen wanneer dat nodig is om de beste snede te behouden. Hoewel dit meer tijd en aandacht van uw kant vereist, geeft het u ook controle over de rand.

Traditioneel zullen geslepen keramische messen waarschijnlijk veel langer in de “te scherpe” zone blijven dan metaal, omdat ze een superieure randbehoud hebben. Afhankelijk van uw materiaal en uw bereidheid om het mes te onderhouden, kan dit het beste voor u werken. Nieuwere keramische veiligheidsmesjes combineren het beste van twee werelden met een rand die de snijzone verbreedt, waardoor het moeilijker wordt om de huid te snijden en langer zijn vorm behoudt.

Levensstijl: ga je ervoor?

Je dagelijkse behoeften maken het verschil tussen een mes dat je vaak en met vertrouwen gebruikt, en een mes dat stof verzamelt (en wrok, als je er veel voor hebt betaald) in de hoek. Kortom, messen moeten handig en gebruiksvriendelijk zijn en lang genoeg meegaan om de investering te rechtvaardigen.

Gemak

Draagbaarheid, onderhoud, mesreiniging en meswisselmechanismen zijn allemaal overwegingen voor het gemak. Sommige messen hebben lanyardgaten of leren koorden. Sommige hebben magneten aan boord om ze op metalen planken of een gereedschapskist te houden. Moet je het mes slijpen? Hoe vaak moet je het mes verwisselen en heb je daar extra gereedschap voor nodig? Zo ja, dan moet u die tools bij de hand houden. Schoonmaken is zowel een gemaks- als een veiligheidsfactor: hoe gemakkelijk is het mes schoon te maken? Hoe moet je het vasthouden om het schoon te maken? Dit zijn allemaal vragen die u moet stellen voordat u uw geld overhandigt.

Meer ergonomie

Als je mes niet prettig in de hand ligt, grijp je er niet naar. Sommige zijn gewogen, gebalanceerd, groot of klein en vereisen fijne of grove motoriek. Net als kleding, is er hier een element van persoonlijke keuze: wat voelt goed? Deze overweging wordt belangrijker als je weet dat je je mes voor langere tijd zult gebruiken.

Duurzaamheid

Een mes dat niet lang meegaat is altijd een teleurstelling. Of het nu het mes of het handvat is, zorg ervoor dat u begrijpt hoe lang het naar verwachting zal duren. En gebruik je mes natuurlijk altijd zoals het is ontworpen (het is geen schroevendraaier!) om het in goede staat te houden.

Veel mesfuncties vallen in meer dan één categorie (ergonomie is bijvoorbeeld zowel een veiligheids- als een levensstijlkwestie), wat onderstreept hoe belangrijk ze zijn. Maar uiteindelijk is het belang van een functie gebaseerd op de behoeften van de eigenaar. Begrijp wat je nodig hebt, stel jezelf de juiste vragen en je bent klaar voor een solide investering in je volgende mes.

Met dank aan TJ Scimone, gastbijdrager

TJ Scimone
TJ Scimone

TJ Scimone is de oprichter en CEO van Slice, Inc. Sinds 2008 heeft hij veiligheid tot zijn topprioriteit gemaakt door een unieke lijn van veiliger snijgereedschappen te creëren die vingervriendelijk zijn® messen

CreditSource link

Staalslagerij
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart