Bezzera Unica Espresso Machine Review: Graag gedaan!

Als u de voorkeur geeft aan een espresso of Americano boven een latte of cappuccino, is er geen reden om het extra geld op een espressomachine met dubbele ketel te laten vallen. Maar dat betekent niet dat je moet bezuinigen op kwaliteit. Daar is de Bezzera Unica. Deze espressomachine met één ketel heeft een PID-temperatuurregeling en E61 groepskop. Het maakt dus dezelfde heerlijke foto’s als modellen die twee keer zo duur zijn.

Verleid? Blijf lezen voor een grondige beoordeling.

SAMENVATTING: De Bezzera Unica PID Espressomachine

 • Prosumer-espressomachine met één ketel met PID en E61 groepskop
 • Multidirectioneel stoompijpje met krachtige stoom
 • Gemaakt in Italië met de uitzonderlijke bouwkwaliteit en roestvrijstalen onderdelen van commerciële kwaliteit

Ik gebruik dit apparaat nu 3 weken en het maakt altijd geweldige espresso. Het is de beste waarde voor een machine die wordt geleverd met een E61-groep en PID.

– Anthony I., klant

De Bezzera Unica-recensie

De Bezzera Unica-espressomachine is een perfect toegangspunt tot de markt voor prosumer espressomachines. Het beschikt over PID-temperatuurinstellingen en E61-groepskop (essentieel voor een mooie espresso), maar zonder de extra kosten van een dubbele boiler.

Zo’n machine met maar één ketel heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Laten we eens kijken wat ze zijn, zodat u weet of dit de beste Bezzera-espressomachine voor u is.

 • Brouwcapaciteit
 • Gebruikers vriendelijkheid
 • Melk Opschuimen
 • Bouwkwaliteit
 • Reiniging en onderhoud

Brouwcapaciteit – 3/5

De Bezzera Unica staat bekend als een “single boiler dual-use” (SBDU) prosumer espressomachine. Hij is uitgerust met een vibratiepomp en een koperen boiler van 0,5 liter. Dit type machine gebruikt dezelfde boiler voor zowel het zetten van koffie als het stomen van melk. Als gevolg hiervan kunt u niet beide tegelijk doen. Waarom? Want tussendoor moet je wachten tot de keteltemperatuur weer bijgesteld is.

Als je veel melkdranken maakt, is deze wachttijd frustrerend en kan het de kwaliteit van je drankje negatief beïnvloeden. Maar stel dat je vooral pure espresso shots drinkt, Americanos, en af ​​en toe een latte of cappuccino. In dat geval is een SBDU-machine een fantastische manier om prosumer-kwaliteit te krijgen tegen een redelijke prijs.

Dit model onderscheidt zich van de massa omdat de ketel een PID-temperatuurregeling gebruikt.

Je vindt dit op slechts een paar andere machines met één ketel, en de prijs van de Bezzera Unica maakt het tot de beste prijs van het stel. Zo valt de ECM Classika in dezelfde categorie maar komt met een hoger prijskaartje.

U kunt zowel de stoom- als de zettemperatuur met ongelooflijke nauwkeurigheid instellen, van 176 ℉ – 212 . Dit niveau van controle is essentieel voor koffieliefhebbers van de derde golf die verschillende oorsprongen en brandingsniveaus willen ontdekken (1). Het is nu algemeen bekend dat de brouwtemperatuur een kritische variabele is bij het verkrijgen van de beste smaken van andere bonen.

Om bijvoorbeeld de fruitige en bloemige tonen uit een licht gebrande kwaliteit te halen, is doorgaans een hogere brouwtemperatuur vereist. Terwijl een rijk donker gebraad het het beste doet met een iets lagere temperatuur. Dus als je graag experimenteert met verschillende bonen wanneer je espresso maakt, is de PID een functie die je zeker zult waarderen.

Op de voorkant van de machine vindt u een klassieke, verchroomde messing E61-groepskop van commerciële kwaliteit. E61-groepen werken door warm water uit de ketel door de groep te laten lopen met behulp van een thermosifon. Dit houdt de groep warm en zorgt voor de allerbelangrijkste stabiliteit van de zettemperatuur. Volgens de profs is een dergelijke stabiliteit essentieel voor betrouwbare opnamen (2):

Zelfs kleine schommelingen in water-, groepskop- en stoomtemperaturen kunnen verschillende extractieopbrengsten en smaakprofielen veroorzaken.

Hoe zorgt het voor stabiliteit? Je gebruikt een kleine handmatige hendel aan de zijkant van de groepskop om de opname te starten en te stoppen. Dat is nog een leuke feature van de E61, want je drukt niet zomaar op een knop. Het is een mooie tactiele ervaring waardoor dit meer aanvoelt als een commerciële machine en minder als een apparaat.

Je voelt je als een echte barista!

De voorzijde van de Bezzera Unica heeft een manometer die de keteldruk meet. Niet alle fabrikanten geven prioriteit aan deze functie. De duurdere warmtewisselaar Rocket Appartamento heeft bijvoorbeeld geen manometer. Maar ik denk dat het leuk is om te volgen wat er gebeurt terwijl je een foto maakt, waardoor het gemakkelijker wordt om consistente resultaten te behalen.

Hoe zit het met gebruikerscontroles?

Het kleine display rechtsboven wordt gebruikt om de zet- en stoomtemperaturen aan te passen. Hij heeft maar twee knoppen. Dus als je eenmaal de toegang tot de instellingen onder de knie hebt, is het supereenvoudig. Het zou leuk zijn om het te zien als een opnametimer in een toekomstige versie van deze machine, maar tot nu toe is dat niet het geval.

De OPV, die de pompdruk regelt, is instelbaar, wat altijd fijn is omdat het de gebruiker meer controle geeft over de zetdruk. Interessant is dat deze uit de fabriek is ingesteld op 12 bar. Dus de meeste gebruikers zullen merken dat ze het meteen naar 9 maten willen verlagen (3).

Melkopschuimen – 3,5/5

Het opschuimen van melk is erg goed op de Bezzera Unica, zeker voor een machine voor deze prijs. Vanwege het uitgesproken smalle ontwerp van de ketel en het verwarmingselement van 1300 W, plus de mogelijkheid om de PID op een hoge temperatuur in te stellen, kun je een indrukwekkende hoeveelheid stoomdruk krijgen als je daar zin in hebt.

De Unica heeft een multidirectioneel stoompijpje dat wordt geleverd met een mooi uitgebalanceerde punt met twee gaten. Het maakt gebruik van een joystickbediening, wat ideaal is om snel de stoom aan en uit te zetten of om korte stoomstoten te produceren. Er is geen apart heetwaterpijpje, maar je kunt het pijpje gebruiken om heet water af te geven voor de thee- of Americano-drinkers in je huis.

Bouwkwaliteit – 4.5/5 “

Bezzera is een van de oudste Italiaanse fabrikanten van espressomachines en bestaat al meer dan een eeuw (4). Italianen zijn bloedserieus als het op espresso aankomt, dus geen enkel bedrijf zou zo lang overleven zonder uitzonderlijke bouwkwaliteit te bieden.

De Unica is misschien wel een van de goedkoopste modellen in het Bezzera-assortiment. Maar hij krijgt nog steeds dezelfde aandacht voor detail en commerciële componenten als zijn grote broers. Zo is de buitenkant bijvoorbeeld van prachtig hoogglans roestvrij staal.

Eenmaal voorverwarmd, dient het bovenoppervlak als een effectieve passieve kopjeswarmer.

De joystickknop, E61-hendel en portafilter-handgreep worden standaard geleverd met zwart plastic. Toch kun je ze tegen een kleine vergoeding upgraden naar palissander, wat een verbluffende esthetische keuze is.

Het is een vrij compacte machine, wat voor een SBDU geen grote verrassing is. Met een diepte van 17″ bij 15″ hoog en een slanke 10″ breed, is het een uitstekende optie voor kleinere keukens waar een dubbele boiler ruimte zou innemen. Dat gezegd hebbende, het is geen lichtgewicht. Hij weegt nog steeds meer dan 40 pond, wat een indicatie is van de kwaliteit van de componenten binnenin.

Je krijgt zowel een portafilter met enkele als dubbele uitloop voor accessoires, wat geweldig is voor deze prijs! Veel merken zullen alleen kiezen voor een dubbele uitloop. Je krijgt ook enkelschots en dubbelschots manden, evenals een blind filter voor backflushing. Helaas krijg je de typische goedkope plastic sabotage. Doe jezelf een plezier en vervang hem zo snel mogelijk door een zwaardere metalen.

Reiniging en onderhoud – 4/5

Als een leuke bonus voor eigenaren, is de Unica ontworpen om gemakkelijk te onderhouden te zijn. Het maakt gebruik van standaard commerciële onderdelen, zoals de E61-groepskop, die het gemakkelijk maken om vervangingen of servicecentra te vinden. Bovendien is de bouwkwaliteit zodanig dat het onwaarschijnlijk is dat u jarenlang aan serieus onderhoud zult denken.

Binnenin zul je merken dat de lay-out van de componenten eenvoudig genoeg is. Je kunt dus veel basisonderhoud doen door een redelijk handige gebruiker, met een paar tools en de mogelijkheid tot Google.

Je kunt deze machine niet op een waterleiding aansluiten.

Maar de uitneembare watertank van 3 liter is een van de GROOTSTE in zijn klasse. Ik heb er echter twee kleine botten om te plukken over de watertank:

 1. Er wordt geen filter meegeleverd, dus afhankelijk van de waterkwaliteit in uw regio, zult u waarschijnlijk meer moeten ontkalken dan u zou willen. Overweeg het gebruik van gefilterd en/of onthard water in uw Unica om de levensduur te verlengen.
 2. Er is geen manier om het waterniveau in de tank vanaf de buitenkant van de machine te weten. Er is ook geen elektronische waarschuwing omdat deze bijna leeg is. Dit zouden geweldige updates zijn voor een toekomstig model.

De Unica is voorzien van een 3-weg magneetventiel, waardoor het schoonmaken van de filtermand na elke opname een fluitje van een cent is. Een snelle klop zou de puck met gebruikt koffiedik moeten verwijderen. De roestvrijstalen lekbak is van een goed formaat, zeker gezien het compacte formaat van de machine, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat hij te vol raakt, zelfs niet als je back-to-back drankjes maakt.

Koop de Bezzera Unica niet als…

Je maakt regelmatig back-to-back melkdranken – Dit is de grootste reden om een ​​SBDU-machine over te slaan. Als lattes en cappuccino’s regelmatig voorkomen, kies dan voor een model dat melk kan stomen en tegelijkertijd een shot kan trekken. U betaalt iets meer, maar het is de moeite waard om uw workflow te verbeteren.

Bezzera maakt een warmtewisselaarmachine, de BZ10, en een mooie dubbele ketel, de Matrix DE, die het bekijken waard zijn. Of, voor een echt pronkstuk, bekijk onze Bezzera Strega review voor een warmtewisselaarmachine met een opvallende handmatige hendel.

De PID is niet belangrijk voor u – Als u niet geïnteresseerd bent in het experimenteren met verschillende koffiesoorten, kunt u veel geld besparen door een meer eenvoudige enkele boiler te kopen. Bezzera maakt bijvoorbeeld een model genaamd de New Hobby dat een ongelooflijke waar voor je geld biedt.

Je kijkt naar verschillende merken – Als u op zoek bent naar een prosumer-espressomachine met een kleine footprint en uw zoekopdracht wilt uitbreiden buiten het merk Bezzera, hebben we een paar andere uitstekende opties bekeken. De Rocket Appartamento en Lelit Mara zijn beide supercompacte HX-machines. Of de ECM Classika is een andere machine met één ketel die bekend staat om zijn best-in-class bouwkwaliteit.

Het vonnis

De Bezzera Unica is een fantastische espressomachine, zeker gezien de lage prijs.

Met de PID, E61-groep en Bezzera’s legendarische bouwkwaliteit krijg je alles wat je nodig hebt om de perfecte foto te maken. Zolang je niet op zoek bent naar een reeks lattes, zal dit compacte model je heel goed van dienst zijn.

BEKIJK BEZZERA UNICA

 1. Charles, S. (2021, 11 mei). De evolutie van de Coffee Taster’s Flavor Wheel. Opgehaald van https://perfectdailygrind.com/2021/05/the-evolution-of-the-coffee-tasters-flavor-wheel/
 2. Nuova Simonelli. (2020, 28 mei). EXPERT: Waarom temperatuur belangrijk is bij het zetten van espresso. Opgehaald van https://www.coffeemagazine.co.za/blog/9/5906/expert-why-temperature-matters-when-brewing-espresso
 3. Kilbride, D. (2017, 8 juni). Welke invloed heeft druk op de kwaliteit van espresso? Opgehaald van https://perfectdailygrind.com/2017/06/how-does-pressure-affect-espresso-quality/
 4. Meister, E. (2019, 9 augustus). Koffiegeschiedenis: Luigi Bezzera, uitvinder van de espressomachine. Opgehaald van https://www.seriouseats.com/coffee-history-luigi-bezzera-inventor-of-the-espresso-machine

CreditSource link

Staalslagerij
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0