Hoeveel bar druk is goed voor espresso?

Druk is het enige dat espresso onderscheidt van elk ander type koffie. Hoewel je misschien een kort, geconcentreerd brouwsel uit een reeks koffiezetapparaten kunt krijgen, is het de hoge druk die de kenmerkende rijkdom en crema zal creëren waar we van houden.

Als het gaat om hoeveel druk er nodig is, ziet u misschien een paar verschillende cijfers worden gesuggereerd. Dus hoeveel bar druk maakt een goede espresso?

Wat bedoelen we met drukbalken?

Laten we eerst duidelijk maken waar we het hier over hebben. Als je ooit lucht in je banden hebt gedaan, ben je bekend met het meten van de druk in PSI. Een staaf is gewoon een andere meeteenheid, zoals kilo’s en ponden twee manieren zijn om massa te meten. De bar is niet een van het International System of Units, maar wordt vaak gebruikt in dingen als duikflessen en natuurlijk espressomachines (1).

Bars zijn een metrische eenheid, waarbij 1 bar ongeveer gelijk is aan de atmosferische druk op zeeniveau. Dus als we het hebben over een espressomachine die 9 bar gebruikt, wordt het water door het koffiedik geperst met een druk die negen keer zo hoog is als die van de natuurlijke atmosfeer.

Handmatige espressomachines gebruiken ofwel een directe hendel of veerzuiger om de druk te creëren die nodig is voor extractie.

Druk wordt gebruikt in een paar verschillende brouwmethoden, waaronder de Moka-pot en AeroPress. De druk in een espressomachine is echter veel hoger. De originele espressomachines maakten gebruik van stoomdruk, maar met de komst van elektriciteit werd deze grotendeels vervangen door tril- of rotatiepompen in automatische of halfautomatische machines (2).

Hoeveel bar druk voor espresso?

Zoals je weet, zijn er verschillende factoren die een rol spelen bij het maken van de perfecte espresso: zetverhouding, zettijd en zettemperatuur. De andere variabelen die u zou kunnen bedenken, zoals maalgraad, waterdruk en aandrukdruk, hebben allemaal invloed op een van deze drie.

Hoe hoger de druk, hoe sneller de koffie uit het koffiedik wordt gehaald. Dus in theorie zou je een snellere kop koffie kunnen krijgen als je de druk opvoert. Maar er is een reden dat de voorgestelde extractietijd voor espresso tussen de 25-30 seconden ligt.

Zelfs als je de druk astronomisch hebt verhoogd, zal het drinken van een espresso-shot van 12 seconden geen goede ervaring zijn.

Het is de balans van al deze elementen die telt. Maar rekening houdend met alle andere dingen die een goede espresso maken, zijn negen bars de beste keuze gebleken.

Espressomachines van 9 bar versus 15 bar

Dus als 9 bar de ideale druk is om een ​​espresso te zetten, waar passen dan 15 bar koffiezetapparaten in? Je hebt waarschijnlijk veel huismachines gezien die werden geadverteerd met een druk van 15 of zelfs 18 bar, met het idee dat meer beter is. De waarheid is dat ze bij goedkopere espressomachines de neiging hebben om veel druk te verliezen tussen de pomp en de groepskop. Dus hoewel ze misschien beginnen bij 15 bars, brouwt u nog steeds rond de 9 bars (3). En in feite is een gemeenschappelijk kenmerk van veel espressomachines van hoge kwaliteit een klep om te voorkomen dat de machine meer dan 9 bar zet (4).

Laatste gedachten

In een notendop, de zetdruk zou ongeveer 9 bar moeten zijn voor het maken van een geweldige espresso. Maar maak je bij het winkelen voor een nieuwe machine niet al te veel zorgen over de repen die worden geadverteerd. Wil je je toch in de technische kant van het brouwen verdiepen, zoek dan een machine met instelbare druk en manometer.

Veelgestelde vragen

De beste bonen voor espresso zijn meestal donker gebrand, hoewel je technisch gezien van elke boon espresso kunt maken. Die gelabelde espressokoffiebonen zijn geen bepaalde variëteit, ze krijgen alleen een branding waardoor ze geschikt zouden zijn voor het maken van espresso.

Espresso bevat meer cafeïne dan gewone koffie per ounce, maar wordt meestal in kleinere porties geconsumeerd. Normale dripkoffie kan tot 120 mg cafeïne bevatten in een kopje van 8 oz, terwijl een espresso-shot van 1 oz ongeveer 50 mg bevat (5).

Een AeroPress produceert tussen 0,25 en 0,5 bar druk (6). Maar laat u niet afschrikken door de cijfers – de AeroPress kan nog steeds een geweldige espresso-achtige koffie zetten.

  1. Connor, N. (2019, 3 juni). Wat is Bar – Eenheid van Druk – Definitie. Thermische techniek. https://www.thermal-engineering.org/what-is-bar-unit-of-pressure-definition/.
  2. Haydon, M. (2018, 10 december). De verschillende soorten espressomachines begrijpen. Perfecte dagelijkse maling. https://perfectdailygrind.com/2018/12/understanding-the-different-types-of-espresso-machine/.
  3. Prince, M. (2021, 21 februari). Echte Espresso-mythen die moeten worden doorbroken “CoffeeGeek. KoffieGeek. https://www.coffeegeek.com/opinions/real-espresso-myths-that-need-busting/.
  4. Pompbardruk en waarom het u niets kan schelen Hele Latte-liefde. (2021, 5 mei). https://www.wholelattelove.com/blogs/tech-tips/pump-bar-pressure-and-why-you-shouldn-t-care.
  5. Roberts, C. (2018, 23 november). Zit er meer cafeïne in espresso dan in koffie? Rapporten van de consument. https://www.consumerreports.org/coffee/is-there-more-caffeine-in-espresso-than-in-coffee.
  6. Adler, C. (2020, 10 september). Wat is de druk, in repen, waarop de Aeropress koffie zet? Vragen om een ​​vriend. – Van Jackson B. AeroPress. https://aeropress.com/faq/what-is-the-pressure-in-bars-that-the-aeropress-makes-coffee-at-asking-for-a-friend-from-jackson-b/.

CreditSource link

Staalslagerij
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart